Jeg har lige med fornøjelse læst alle novellerne i samlingen Vampyr fra forlaget Kandor i gennem. Alle historierne er gode og en tre-fire af dem er endda rigtig gode.
Vampyr består af 11 forskellige noveller af 11 forskellige forfattere, som er valgt ud blandt dem, der sendte ind til forlagets indkaldelse til en vampyr-antologi som skulle være uden romantiske vampyrer, som forelsker sig i en smuk, men ensom highschool-elev, som de er i monster-trilogi-langt bidehæmnings-dilemma over … Og den slags fortællinger er der da heller ikke en eneste af. Alle samlingens vampyrer er uhyggelige, onde og rædsomme.
Kandors redaktør, Nikolaj Højbjerg er til horror! — Ægte skræk, gru og rædsel. Han har selv skrevet og udgivet horrornoveller før,
og hvis man er til sand horror, får man virkelig noget for pengene i
denne samling.
Flere af novellerne beskriver, hvordan det er de værste
tidspunkter i menneskenes historie – f.eks første verdenskrigs
skyttegravsrædsler eller slavehandlens gru, der har vakt vampyrerne fra Helvede. Andre noveller tager de ækleste og ondeste menneskelige impulser og lidenskaber under behandling.

Jeg kunne bedst lide “De fattige blandt menneskene” af Martin Schjönning, hvor vampyrbegrebet blev udfordret på en virkelig rørende, klam og ulækker og indlysende rigtig måde. “De fattige …” foregår blandt stofmisbrugere og drager en parallel mellem måden vampyrer opfører sig på og stofmisbrugere. Miljøskildringen er uhyggelig indfølt.

De to noveller, der fik mine nakkehår til at rejse sig mest af skræk var “De rette omgivelser” af Teddy Vork og “Som vinden blæser” af A. Silvestri.
Efter hver novelle har de enkelte forfattere beskrevet, hvad der har inspireret dem til deres fortælling og det er en spændende bonus.

Bogen er smukt sat og har lækker tekstgarniture. Dramatisk og passende omslag.
Med så tyk en bog ville et omslag med flapper hjælpe på holdbarheden og forhindre at hjørnerne bliver slidte og krøllede.
Men! min udgave er dårligt limet. Siderne i midten falder ud. Øv til Scandinavian Books, Århus.

Jeg ledte også efter redaktørens indledning eller efterord, og det er
der ærgerligt nok ikke noget af. Jeg tror, at om et par år vil det være
ret interessant for en læser at vide, at samlingen var et resultat af en
konkurrence og hvorfor Nikolaj Højbjerg indkaldte til den. Og hvor
mange noveller der ikke blev valgt og andre detaljer omkring udgivelsen.
Det er sikkert pga. af beskedenhed,
men der er absolut ingen grund til beskedenhed med denne fantastisk gode
udgivelse!

Litterær note: Det er den slags fortællinger, som Todorof kalder: Du-litteratur, hvor forholdet mellem den passionerede (misdæderen, vampyren) og den efterstræbte (byttet, offeret) er det væsentligste. På den måde kan visse former for horror og krimi ligne kærlighedsromaner. Eller man kunne kalde du-litteratur for kærlighedsfortællingernes onde tvilling …