Fæ dør, frænder dør,
også du skal dø
ét ved jeg, som aldrig dør,
dom om hver en død.

Hávamál vers 77

eller:

Da sagde Gunnar:

»Fager er Lien*; aldrig har den syntes mig så fager før, Agrene

gule og Tunene slåede. Jeg vil ride hjem igen og ingensteds fare.


Njals Saga

Her er Luke Skywalker kækt på vej ned i den grumme, gigantiske myreløve i Star Wars.


Jeg så filmen første gang som barn og for anden gang for et par år siden.
Jeg opdagede jeg havde opfattet Lukes modige sidste vandring helt forkert. Jeg havde set det i nordisk optik, hvor en rigtig mand ikke pyller sine sidste stunder væk, men ranker ryggen og får det bedste ud af livet til det sidste, klar til at kæmpe og i det mindste dø stående, hvis muligheden viser sig.

Anden gang jeg så filmen blev jeg lidt skuffet; der så jeg, at det ikke var mod og dødsforagt, der fik Luke til at spadsere planken ud så cool, men simpel overbevisning om, at Kraften ville hjælpe ham.

* En li er, så vidt jeg ved, en højtbeliggende eng.